Бердянська міська територіальна громада

Запорізька область, Бердянський район

23/06/2020

Розпорядження міського голови від 23.06.2020 № 164-р «Про посилення заходів щодо пожежної безпеки у природних екосистемах і сільгоспугіддях на території Бердянської міської об’єднаної територіальної громади»

Про посилення заходів щодо пожежної безпеки у природних екосистемах і сільгоспугіддях на території Бердянської міської об’єднаної територіальної громади

Згідно зі ст. 42 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", ст. 87 Статуту територіальної громади міста Бердянська, на виконання розпорядження голови Запорізької обласної державної адміністрації від 01.04.2020 № 135 «Про посилення заходів щодо пожежної безпеки в лісових масивах і сільгоспугіддях області в 2020 році», Протоколу регіональної комісії ТЕБ та НС Запорізької області від 16.06.2020 № 22, з метою проведення заходів з організації протидії пожежам у природних екосистемах і сільгоспугіддях на території Бердянської міської об’єднаної територіальної громади у 2020 році

ЗОБОВ’ЯЗУЮ:

1. Заступнику міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Горячову Г.Г.:

1) Розглянути на нараді з землекористувачами, природоохоронними організаціями та контролюючими службами питання щодо вжиття заходів, розробки та забезпечення неухильного виконання комплексних планів дій щодо протипожежного захисту природних екосистем, лісосмуг, сільгоспугідь, скверів та парку в пожежонебезпечний період 2020 року. Попередити всіх землекористувачів про заборону розведення багать, спалювання сухої трави, стерні, соломи післязбиральних залишків та сміття.

2) Забезпечити створення запасу паливно-мастильних матеріалів у міському матеріальному резерві для ліквідації можливих пожеж.

3) Укласти договори з підприємствами, установами та організаціями міста на залучення техніки для ліквідації пожеж у разі необхідності, зобов'язати керівників цих підприємств створити необхідний запас паливно-мастильних матеріалів.

2. Відділу організаційної роботи та внутрішньої політики виконкому Бердянської міської ради (Ісаєвська С.М.) організувати та провести роз'ясню2 вальну роботу з головами комітетів мікрорайонів та головами вуличних комітетів міста з питань дотримання пожежної безпеки в екосистемах й недопущення випалювання сухої рослинності, стерні та пожнивних залишків, заборони протягом пожежонебезпечного періоду розведення багать у природних екосистемах.

3. Адміністративному відділу виконкому Бердянської міської ради (Панченко Г.В.):

1) Забезпечити безумовне виконання населенням міста Правил благоустрію, забезпечення чистоти, порядку та додержання тиші в громадських місцях в місті Бердянську, особливо в частині протидії створенню та спаленню стихійних звалищ і необережного поводження з вогнем, а також розведення багать у невстановлених місцях.

2) Посилити заходи адміністративного впливу до осіб та підприємств, що займаються випалюванням стерні, сухої трави, очерету, залишків на полях, смугах відводу доріг та лісосмугах.

4. В.о. старостам сіл Нововасилівка, Роза, селища Шовкове Кулазі А.М., села Азовського Колодяжній О.Я.:

1) Звернутися до землекористувачів щодо обмеження в’їзду всіх видів транспорту у полезахисні лісові смуги на період до 31.10.2020 року.

2) Попередити під розписку всіх землекористувачів про заборону спалювання сухої трави, стерні, соломи, післязбиральних залишків та сміття.

3) Зобов’язати землекористувачів після збирання зернових в охоронних зонах повітряних ліній електропередачі 330 і 750 кВ провести протягом 3 днів збір соломи та обробку ґрунту.

4) Взяти під особистий контроль дотримання землекористувачами правил пожежної безпеки під час збирання врожаю.

5) Організувати створення пунктів накопичення протипожежного інвентарю в населених пунктах Нововасилівка, Роза, Шовкове, Азовське відпрацювати плани евакуації населення, працівників підприємств, установ, організацій при виникненні степових пожеж та пожеж масивів очерету, якщо вони загрожують життю та здоров'ю людей.

6) У разі виникнення масштабних пожеж в екосистемах забезпечувати проведення заходів з евакуації населення, яке мешкає в безпосередній близькості до масивів очерету і може потрапити в небезпечну зону пожежі.

5. Рекомендувати Бердянському міськрайонному управлінню Головного управління ДСНС у Запорізькій області (Мовчан А.М.):

1) Забезпечити постійну готовність підрозділів пожежно-рятувальної служби цивільного захисту до виконання завдань за призначенням при гасінні пожеж в екосистемах міста.

2) Запровадити посилений моніторинг стану пожежної безпеки та дотримання законодавства з питань пожежної безпеки в екосистемах міста. 

3) Попередити керівництво Бердянського товариства мисливців та рибалок Українського товариства мисливців та рибалок про відповідальність за виникнення пожеж в угіддях, які закріплені за ними.

4) Проводити через засоби масової інформаціїї протягом пожежонебезпечного періоду інформаційно-роз`яснювальну роботу, спрямовану на дотримання законодавства у сфері пожежної безпеки в природних екосистемах.

5) У разі виникнення масштабних пожеж в екосистемах забезпечувати проведення заходів щодо евакуації населення, що мешкає в безпосередній близькості до масивів очерету і може потрапити в небезпечну зону пожежі.

6. Рекомендувати Бердянському відділу поліції ГУ Національної поліції України у Запорізькій області (Дружиненко С.Г.) :

1) У межах своїх повноважень посилити заходи адміністративного впливу до осіб, які займаються випалюванням стерні, сухої трави, залишків на полях, смугах відводу доріг, лісосмугах та розводять багаття в екосистемах міста.

2) У разі виникнення масштабних пожеж в екосистемах міста, забезпечувати охорону громадського порядку, безпеку дорожнього руху в районах виникнення пожеж і під час проведення евакуаційних заходів.

3) Організувати надання допомоги особовим складом у проведенні спільних рейдів та патрулювань з питань дотримання законодавства в сфері пожежної безпеки в природних екосистемах.

7. Рекомендувати керівництву Бердянської філії ПрАТ “Київ-Дніпровське МППЗТ” та філії “Бердянський райавтодор ДП Запорізький облавтодор” здійснювати очищення смуг відводу вздовж автомобільних доріг державного значення і залізничних доріг у межах населених пунктів Бердянської міської об’єднаної територіальної громади від наземних горючих матеріалів.

8. Рекомендувати Бердянському товариству мисливців та рибалок Українського товариства мисливців та рибалок (Король Г.Г.):

1) Забезпечити функціювання добровільних пожежних команд і укомплектування їх засобами пожежогасіння.

2) Залучати членів товариства мисливців та рибалок до організації виконання законодавства з питань охорони екосистем на території, наданої в користування, до профілактичних заходів щодо запобігання виникнення пожеж й участі у гасінні пожеж в екосистемах міста.

9. Відділу з питань надзвичайних ситуацій, цивільного захисту населення та охорони праці виконавчого комітету Бердянської міської ради (Телешко Ю.В.) забезпечити належну організацію взаємодії та взаємоінформування між виконкомом Бердянської міської ради, Бердянським відділом поліції ГУ Національної поліції у Запорізькій області, Бердянським міськрайонним відділом Державної установи “ Запорізький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України”, Бердянським міськрайонним управлінням Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Запорізькій області, Державною екологічною інспекцією у Запорізькій області та відповідними комунальними службами міста.

10. Заборонити користування відкритим вогнем, розведення багать у невстановлених місцях без дотримання правил пожежної безпеки мешканцям населених пунктів Бердянської міської об’єднаної територіальної громади.

11. Сектору “Прес-служба” міської ради та виконавчого комітету Бердянської міської ради (Єгорова І.О.) залучити засоби масової інформації для широкої пропаганди серед населення і суб’єктів господарювання важливості та необхідності дотримування правил протипожежної безпеки.

12. Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Горячова Г.Г.

Виконувач обов’язків міського голови, секретар міської ради Олексій ХОЛОД