Бердянська міська територіальна громада

Запорізька область, Бердянський район

09/02/2021

Рішення виконкому від 09.02.2021 № 24 «Про організацію харчування здобувачів освіти у закладах загальної середньої освіти Бердянської міської територіальної громади в 2021 році»

Про організацію харчування здобувачів освіти у закладах загальної середньої освіти Бердянської міської територіальної громади в 2021 році

Заслухавши та обговоривши інформацію начальника відділу освіти виконкому Бердянської міської ради Лазуренко Н.О. про підсумки організації безоплатного гарячого харчування здобувачів освіти в закладах загальної середньої освіти у 2020 році, виконавчий комітет Бердянської міської ради зазначає, що відділ освіти керуючись Законами України, постановами і розпорядженнями Кабінету Міністрів України, нормативними документами Міністерства освіти і науки України, локальними розпорядчими документами з даного питання проводить роботу щодо організації харчування та контролю за ним.

З 01 січня 2020 року гарячим харчуванням в закладах загальної середньої освіти було охоплено 5 281 учень, що складає 47% від загальної кількості здобувачів освіти.

Згідно з чинним законодавством безоплатним гарячим харчуванням були забезпечені наступні категорії: діти-сироти, діти позбавлені батьківського піклування, діти з особливими освітніми потребами, які навчаються в інклюзивних класах, діти із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», діти внутрішньо переміщених осіб.

Виконавчий комітет Бердянської міської ради визначив інші категорії дітей для організації безкоштовного пільгового харчування, а саме: діти загиблих військовослужбовців, учасників бойових дій, які безпосередньо брали та беруть участь в операції Об’єднаних Сил (ООС/АТО), діти військовослужбовців із підшефних військових частин Збройних Сил України, Національної гвардії України та Державної прикордонної служби України, які дислокуються на території Запорізької області. Для виконання законодавчо встановлених норм харчування учнів було збільшено вартість сніданку для дітей пільгових категорій до 25,00 гривень. Двотижневе примірне меню погоджено з Бердянським міським управлінням ГУ Держпродспоживслужби в Запорізькій області.

З метою покращення культури харчування в закладах загальної середньої освіти № № 4, 6, 9, 11 впроваджувався проєкт кулінарного експерта Клопотенка Є.В. “Нове шкільне харчування”.

Протягом року учні 1-4 класів закладів загальної середньої освіти забезпечувалися гарячим безкоштовним харчуванням (сніданком) на суму 10,80 гривень.

На виконання ст.15 Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення безкоштовним харчуванням дітей, один з батьків яких загинув (пропав безвісти), помер під час захисту незалежності та суверенітету України» від 05.11.2020 № 978-ІХ діти з числа осіб, визначених у статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціальний захист» будуть забезпечені безкоштовним харчуванням.

Керуючись Законом України “Про освіту”, ст.32 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, ст.25 Статуту територіальної громади міста Бердянська, виконавчий комітет Бердянської міської ради

ВИРІШИВ:

1. Інформацію начальника відділу освіти виконкому Бердянської міської ради Лазуренко Н.О. про організацію харчування здобувачів освіти у закладах загальної середньої освіти взяти до уваги.

2. Організувати у закладах загальної середньої освіти за рахунок коштів Бердянської міської територіальної громади безоплатне гаряче харчування (сніданок) з моменту укладання договорів на 2021рік на суму 26,00 грн., до укладання договорів - вартістю сніданків 2020 року, згідно з нормами, визначеними постановою Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» та постановою Кабінету Міністрів України від 02.02.2011 №116-2011-п «Про затвердження Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість» для учнів 1-11 класів денної форми навчання, пільгових категорій, а саме:

- дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування; - дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються в інклюзивних класах; - дітей, із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;

- дітей внутрішньо переміщених осіб;

- дітей з числа осіб, визначених у статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціальний захист»;

- дітей учасників бойових дій, які безпосередньо брали та беруть участь в операції Об’єднаних Сил (ООС/АТО);

- дітей військовослужбовців із підшефних військових частин Збройних Сил України, Національної гвардії України та Державної прикордонної служби України, які дислокуються на території Запорізької області.

3. Здійснювати організацію безоплатного гарячого харчування (сніданок) за рахунок коштів Бердянської міської територіальної громади для учнів 1-4 класів з моменту укладання договорів на 2021рік на суму 11,60 гривень, до укладання договорів по вартості 2020 року.

4. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради відповідно до розподілу обов’язків.

Міський голова Валерій БАРАНОВ