Бердянська міська територіальна громада

Запорізька область, Бердянський район

26.12.2023 18:05

Пам'ятаємо

658b205058be2__Пам'ятаємо.png

Наприкінці червня 2023 року окуповане місто Бердянськ та всю Україну сколихнула трагедія, рівня цинізму якої ми не знали з часів нацистської окупації 1941-1943 рр. Серед білого дня посеред міста російськими окупантами були вбиті 2 підлітки-школярі. Майже півроку до трагедії діти та їхні сім’ї піддавалися переслідуванню. Згодом одного з них, Тиграна Оганнісяна, викрали з дому. Його жорстоко допитували та піддавали катуванням із застосуванням електричного струму. 

Водночас за декілька днів до вбивства підлітки отримали обвинувачення від Слідчого комітету РФ у нібито підготовці диверсії на залізниці. Їм загрожувало до 20 років позбавлення волі. 
Зі своєї сторони Бердянська військова адміністрація, директор та педагоги школи у якій навчався Тігран Оганнісян, намагалася також допомогти родині, звертаючись до всіх інституцій щодо ситуації з хлопцями та допомогти їм покинути окуповану територію. 

Коли ситуація із дітьми набула розголосу, то 15 червня 2023 року Європарламент прийняв резолюцію з вимогою припинити так званий «судовий процес» та відпустити хлопців на контрольовану Україною територію, або в третю країну – росіяни їх не відпустили, а на нашу думку, показово стратили. Вбивством наших дітей росіяни підтвердили порушення Конвенції ООН «Про права дитини», сьогодні ці випадки непоодинокі, але те, з яким звірством росіяни розправилися із нашими хлопцями – це саме той випадок, на який звернули увагу усі міжнародні інституції. 

Відразу після вбивства дітей до нас, як військової адміністрації звернулося керівництво відділу освіти міста, адміністрація школи №7 та її педагоги, прості мешканці з пропозицією перейменувати заклад освіти в якому навчався Тігран на його честь, а також перейменувати на честь загиблих хлопців вулиці міста. Наразі дані пропозиції знаходяться в роботі. 

РФ має понести покарання! Вбивці мають бути засуджені! 
Ми висловлюємо щирі співчуття родинам загиблих дітей та закликаємо світ не бути байдужим до того, що відбувається в Україні. Світ має зрозуміти – щоденно на окупованих територіях порушуються права людини. І поки Україна не поверне свої території це буде продовжуватися й продовжуватися!

1.jpg