Бердянська міська територіальна громада

Запорізька область, Бердянський район

20.12.2023 14:44

Порушення прав людини

658334e405cf3__Порушення-прав-людини.png

Фолькер Тюрк, Верховний комісар ООН з прав людини, оприлюднив доповідь, в якій вказав на кричущі порушення прав людини росією, яка утримує в полоні українських військових та незаконно позбавила волі цивільних.

У своїй доповіді, яку пан Тюрк виголосив на Раді ООН з прав людини, зокрема, визнане кричуще порушення прав та свобод людини російською фередрацією стосовно військовополонених та цивільних заручників.

Зокрема, ідеться про серйозні порушення міжнародного гуманітарного права, прав людини та військові злочини, насамперед з боку сил російської федерації.

💬 "На окупованій території ми задокументували широко поширені тортури та жорстоке поводження із затриманими, включаючи сексуальне насильство, а також велику кількість насильницьких зникнень", -- зазначив пан Тюрк.

☝️ За словами Верховного комісара, його Офіс також не має доступу до українських військовополонених на окупованих російською федерацією територіях. 

💬 "Багато сімей не отримали від них жодних повідомлень, що викликає глибоке занепокоєння щодо їхньої долі. Росія також залишила українських військових медиків всупереч міжнародному гуманітарному праву". 

Зважаючи на це, пан Тюрк закликав країну-агресорку дозволити незалежним і неупередженим спостерігачам доступ до місць ув’язнення та повністю поважати міжнародне гуманітарне право на окупованій нею території, зокрема, шляхом введення в дію українських законів та припинення призову на військову службу цивільних.

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими