Бердянська міська територіальна громада

Запорізька область, Бердянський район

03.09.2024 11:51

Про послугу догляду за дітьми дошкільного віку для ВПО

2209fd39-ef76-4e9c-b2ec-fdfbcf0e3f42.png

Ключова інформація  щодо продовження виплат допомоги для ВПО, а також розширення інструментів підтримки ВПО

Cоціальні послуги для ВПО

Про послугу догляду за дітьми дошкільного віку для ВПО

✅Послуга «муніципальна няня» — це можливість для батьків найняти няню для догляду за дитиною до трьох років та отримати відшкодування за її послуги від держави.

Програма створена у 2019 р, протягом свого існування вона змінювалась, реагуючи на виклики часу.  У 2024 році до категорії людей, які можуть скористатися програмою, додалась категорія батьків-ВПО. 

Це дозволяє батькам знайти час на перенавчання, працевлаштування та адаптацію. 

Родина, яка має бажання скористатися послугою, може самостійно обрати людину, яка надаватиме послуги няні. А держава - відшкодує вартість надання цих послуг.

Для батьків-ВПО така послуга – це можливість:

📍забезпечити няню в ситуації, коли з  фінансових причин, це було неможливо- отримати завдяки няні (яку оплачує держава) необхідний час на додатковий заробіток або на  емоційне чи фізичне відновлення тощо
📍мати гнучкий графік, це дозволяє працювати та виконувати інші обов'язки, знаючи, що твоя дитина під доглядом няні- кращий захист з боку закону, адже співпраця відбувається за офіційним договором, де обидві сторони зазначають всі вимоги

Призначення послуги НЕ впливає на призначення соціальних виплат родині, всі призначені виплати залишаються. 

Оформитися нянею і отримувати кошти за надання послуги няні може знайома чи близька вам людина (наприклад, бабуся).

Важливо, що ВПО можуть не лише скористатися послугої няні для догляду за дитиною, а й працевлаштуватися, завдяки цій програмі. Оформившись муніципальною нянею, ВПО отримують можливість:

📍уклавши договори з трьома родинами, «муніципальна няня» може отримувати щомісяця більш ніж 20 тис грн.- працевлаштуватися і отримати основний або додатковий заробіток (в залежності від потреби)
📍працюючи за договором «в білу» і сплачуючи офіційно податки, можна претендувати на субсидії і заробляти «страховий стаж». Це особливо важливо для людей передпенсійного віку, які через війну залишились без роботи. За кожну дитину, яку доглядає «муніципальна няня» вона тоже отримати одну мінімальну заробітну плату (встановлену станом на 1 січня відповідного року, тобто 7 100 грн. у 2024 році). Це означає, що за трьох дітей, яких няня може доглядати, вона отримає понад 20 тис. грн.

Категорії дітей, на які поширюється послуга:

👉діти до 3 років внутрішньо переміщених осіб (які не мають тяжких хвороб);
👉діти до 6 років, які потребують додаткового догляду (раніше входила категорія дітей з тяжкими хворобами лише віком до 3 років);
👉діти до 6 років, у кого один з батьків  є особою з інвалідністю I чи II групи (раніше - це діти віком до 3 років);
👉діти до 6 років, які проживають на територіях, де неможливо забезпечити функціонування закладів дошкільної освіти (наприклад, території Запорізької, Донецької, Харківської, Херсонської, Сумської та Чернігівської областей).

fd4fa68b-ff19-4421-a8c0-a3eda6ad0f82.jpg