Бердянська міська територіальна громада

Запорізька область, Бердянський район

24.05.2024 18:59

Історія військового з Бердянська

6652069776fd2__Історія-військового-з-Бердянська.png

Знайомтесь, це — Максим. Він виріс у Бердянську і ще студентом виходив у море на цивільних суднах, а згодом став морським прикордонником, дослужився до командира катера. У Маріуполь його дивізіон перекинули одразу після повномасштабного вторгнення.  

Найбільше Максиму запам’яталося 27 березня 2022 року – останній бій у центрі Маріуполя. Тоді, прикриваючи відхід побратимів, він дістав наскрізне поранення ноги. На щастя, на «Азовсталі» йому надали допомогу і кінцівку зберегли.

«Ворог постійно скидав на «Азовсталь» надпотужні бомби, – згадує прикордонник. – Бетон не витримував. Люди гинули під уламками, дихати від пилу було нічим. Голод переслідував. Їв уві сні, прокидався і не міг повірити, що смаколики – це лише сон: відчуття були дуже реалістичні»

31 березня Максима та інших важкопоранених взяли на борт вертольота, що мав доправити їх до шпиталю в Дніпрі. 

«Я не міг повірити, що цей політ в умовах повного оточення – реальність. Ворог повністю контролював небо в Маріуполі. Я схиляю голову перед майстерністю та відвагою пілотів, які попри небезпеку рятували оточене місто. Один гелікоптер ворог підбив, влучив і в наш. Завдяки професіоналізму пілота та кулеметника ми долетіли до Дніпра», – каже Максим. 

Щоб повернутися до служби після такого поранення, прикордоннику знадобилася тривала реабілітація. Але Максим впорався і зараз робить усе, щоб наблизити Перемогу!

МВС України

1.jpg 2.jpg