Бердянська міська територіальна громада

Запорізька область, Бердянський район

18.05.2024 09:11

80-ті роковини депортації кримських татар

6648978855f9c__18-травня---День-памʼяті.png

80 років тому у цей день на світанку у будинки кримських татар увірвалися російські солдати. 18 травня 1944 року розпочалася депортація корінного населення з Криму до Середньої Азії. Близько 200 тисяч людей вигнали із власного дому і вивезли в залізничних товарних вагонах до Узбецької РСР та на Урал, де їх катували голодом, примусовою фізичною працею, нелюдськими умовами перебування. Лише за даними НКВС за перші півтора року там загинуло понад 30 тисяч кримських татар, однак справжня цифра є значно більшою.

Вивезти людей і мордувати їх до смерті загарбникам було мало. Росіяни взялися викорчовувати культурний код татар, знищуючи музеї, школи, сотні унікальних рукописів та книжок, змінюючи назви вулиць, міст та селищ, стираючи будь-які згадки про істинну історію Кримського населення.

🌾 Росія досі заперечує геноцид і не бере відповідальності за ці репресії та депортацію. Сьогодні терористи пішли далі: рф блокувала Чорне море, краде з тимчасово окупованих територій зерно, в тому числі через Бердянський порт 🌊. Загарбники продовжують «тиху» депортацію кримських татар і нахабно, фізично вивозить на свою територію наше цивільне населення та українських дітей. Росіяни мордують і вбивають наших людей у підвалах - усіх, хто чинить бодай найменший супротив окупації. Так само вони намагаються знищити і стерти усі згадки про українське коріння на захоплених землях і не покидають спроб повернути в наші домівки кривавий радянський союз.

‼️Ми закликаємо світ визнати примусову депортацію кримськотатарський народу і всі численні звірства, які росіяни продовжують чинити на українських землях.

Світла памʼять десяткам тисяч жертвам кримськотатарського народу, які згинули внаслідок депортації 1944 року.
Seninleyiz! Biz kazanacağız❗️

🎥 Відео