Бердянська міська територіальна громада

Запорізька область, Бердянський район

27.04.2024 19:41

Як в’їхати на підконтрольну Україну

662d39b1794dd__Підконтрольна-територія.png

Окупанти намагаються максимально ускладнити виїзд українців з ТОТ, зокрема і Бердянська, на території, підконтрольні Україні. Ще у 2023-му році в Запорізької області окупанти закрили головний шлях до Запоріжжя - дорогу через Василівку. Таким чином, шлях до свободи пролягає через інші окуповані регіони та територію рф.

Шлях виїзду з ТОТ на територію третіх країн може займати від 4 до 7 днів. Та це не дає гарантії, що українці зможуть дістатися пункту призначення: на шляху їх очікує чимало російських блокпостів, а на будь-якому з фільтраційних пунктів людей можуть не пропустити далі, а розвернути.

Наразі є два основні маршрути: через Крим або Маріуполь-Новоазовськ. Після того, як українці опиняться на території рф, вони також матимуть вибір, яким чином рухатись далі.

Перший варіант - виїхати до Грузії або до країн ЄС, звідки можна дістатись підконтрольної Україні території. 

Другий варіант - скористатись пропускним пунктом Колотилівка-Покровка на кордоні рф з Сумською областю. 
Наразі це - єдиний піший пункт пропуску, який працює. Від КПП Колотилівка доведеться самостійно пройти близько 1,5 км, тож слід бути до цього готовими. При собі варто мати питну воду та необхідні ліки.

На кожному з пунктів маршруту на українців може чекати фільтрація - вона включає в себе допити та заповнення російських анкет з провокаційними запитаннями, перевірку особистих речей і телефонів, месенджерів, галереї тощо.

Варто підготуватись до перевірок: видалити проукраїнський контент, «почистити» соцмережі, фото, за потреби перейменувати деякі контакти. 

Не видаляйте геть усе! Новий або порожній гаджет викличе підозри у росіян. Рф паспорт не є гарантом вашої безпеки та успішного перетину кордону, проте його необхідно мати при собі – лише з українськими документами наших громадян можуть не пропустити.

Паспорт України (для дорослих) та свідоцтво про народження (для дітей) теж необхідно мати при собі, адже після перетину кордону з рф на українців також чекатиме бесіда з українськими спецслужбами.

1.jpg