Бердянська міська територіальна громада

Запорізька область, Бердянський район

09/12/2020

Рішення виконкому від 09.12.2020 № 400 «Про соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, у 2020 році»

Про соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, у 2020 році

Заслухавши та обговоривши інформацію начальника управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Бердянської міської ради Запорізької області Токмань Н.А. (далі - управління) про виконання у 2020 році соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, виконавчий комітет Бердянської міської ради зазначає, що протягом звітного періоду діяльність управління була спрямована на соціальний захист мешканців міста, у тому числі особлива увага була приділена реалізації державних програм щодо соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до 1, 2 категорій, та їх вдів, із урахуванням їх реальних потреб та забезпечення адресності допомоги. Станом на 01.11.2020 р. в Єдиному державному автоматизованому реєстру пільговиків по м. Бердянську перебуває на обліку 416 ліквідаторів та потерпілих від наслідків аварії на ЧАЕС з них: - осіб, які віднесені до 1 категорії - 62 - осіб, які віднесені 2 категорії - 144 - осіб, які віднесені 3 категорії - 119 - діти, які постраждали від аварії на ЧАЕС - 62 - дружини померлих громадян із числа ліквідаторів та потерпілих, смерть яких пов`язана з Чорнобильською катастрофою - 29.

На виконання делегованих повноважень управління забезпечує реалізацію Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (далі — Закон). Відповідно до Закону в місті сформовано системну роботу щодо соціального захисту постраждалих від аварії на Чорнобильській АЄС, яка направлена на створення гідних умов життя, забезпечення їх інтересів, прав і потреб, увічнення подвигу наших громадян. 2 За 10 місяців 2020 року управлінням, відповідно до Закону, нараховано 1 056, 39 тис. грн різних видів допомог та компенсацій, зокрема: - щомісячна грошова компенсація за пільгове забезпечення продуктами харчування - 59,61 тис. грн; - допомога на оздоровлення – 22,24 тис. грн; - оплата додаткової відпустки – 106,27 тис. грн; - одноразова компенсація дружинам померлих громадян із числа ліквідаторів, смерть яких пов'язана з Чорнобильської катастрофою — 22,76 тис. грн; - 50% пільга на оплату житлово- комунальних послуг у грошовій формі на суму 751,6 тис. грн; - грошова компенсація на тверде паливо на суму 24,7 тис. грн. З початку року забезпечено оздоровленням 9 осіб на суму 69,21 тис. грн. В поточному році за рахунок обласного бюджету виділено для підтримки даної категорії громадян: - на безоплатне забезпечення ліками для амбулаторного лікування використано 16,5 тис. грн; - безоплатне зубопротезування – 26,6 тис. грн.

За рахунок коштів бюджету Бердянської міської об’єднаної територіальної громади проводиться: - відшкодування громадянам пільгового проїзду один раз на рік до будьякого пункту України і назад різними видами транспорту: автомобільним, повітряним, залізничним або водним транспортом; - компенсація за пільговий проїзд міським автомобільним транспортом загального користування; - фінансування пільг за послуги зв’язку. Починаючи з 2016 року, забезпечення санаторно-курортним лікуванням громадян, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС 2 категорії, відбувається за рахунок коштів бюджету Бердянської міської об’єднаної територіальної громади. У 2020 році забезпечено безоплатними путівками до ТОВ “Санаторій Нива” 24 особи на загальну суму — 201,8 тис. грн. Управлінням постійно проводиться інформаційно - роз`яснювальна робота з питань змін в законодавстві, пов’язаних з соціальним захистом постраждалих від Чорнобильської АЄС: “прямі“ телефонні лінії, в міських засобах масової інформації надруковані статті: “Про оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи ”, ”Інформація щодо розмірів грошової компенсації вартості продуктів харчування громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи ”. До Дня пам'яті жертв Чорнобильської трагедії була проведена виплата матеріальної допомоги дружинам померлих громадян із числа ліквідаторів та потерпілих, смерть яких пов'язана з Чорнобильською катастрофою на суму 7,5 тис. грн. Також заплановано в грудні 2020 року до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, за клопотанням БМГО “Союз Чорнобиль”, здійснити виплату допомоги на суму 7,5 тис. грн. згідно з Програмою соціального захисту на 2018-2021 роки в новій редакції 3 На підставі викладеного вище, керуючись ст.34 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” на виконання делегованих повноважень вирішення відповідно до законодавства питань про надання компенсацій і пільг громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, в інших випадках, передбачених законодавством, ст.25 Статуту територіальної громади міста Бердянська, виконавчий комітет Бердянської міської ради

ВИРІШИВ:

1. Інформацію начальника управління праці та соціального захисту населення виконкому Бердянської міської ради Запорізької області Токмань Н.А. про соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, у 2020 році взяти до уваги.

2. Управлінню праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Бердянської міської ради (Токмань Н.А.) спільно з фінансовим управлінням виконавчого комітету Бердянської міської ради (Бочкова Н.М.) порушити питання про фінансування щодо забезпечення безоплатними путівками до санаторно-курортних закладів постраждалих від наслідків Чорнобильської катастрофи 1 категорії відповідно до Програми соціального захисту на 2018-2021 роки.

3. Управлінню праці та соціального захисту населення виконкому Бердянської міської ради (Токмань Н.А.) створити розділ “Соціальний захист чорнобильців” на сторінці управління на офіційному сайті Бердянської міської ради.

4. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради у межах наданих повноважень.

Заступник міського голови, член виконавчого комітету Юлія ДОЙНОВА