Бердянська міська територіальна громада

Запорізька область, Бердянський район

09/03/2021

Рішення виконкому від 09.03.2021 № 68 «Про підсумки роботи відділу реєстрації місця проживання виконавчого комітету Бердянської міської ради за 2020 рік»

Про підсумки роботи відділу реєстрації місця проживання виконавчого комітету Бердянської міської ради за 2020 рік

За інформацією начальника відділу реєстрації місця проживання виконавчого комітету Бердянської міської ради Голубцової О.О. про підсумки роботи відділу реєстрації місця проживання у 2020 році робота відділу була спрямована на виконання вимог Законів України від 11.12.2003 №1382-IV „Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні” (в редакції від 25.12.2019 року), від 10.12.2015 №888-VIII „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг”, Постанови Кабінету Міністрів України від 02.03.2016 №207 „Про затвердження Правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру” (в редакції від 31.12.2020 року) у сфері реєстрації місця проживання, в тому числі на здійснення делегованих повноважень щодо формування та ведення Реєстру територіальної громади та власних повноважень на підставі рішення виконавчого комітету Бердянської міської ради від 11.12.2018 № 440 „Про затвердження порядку видачі відділом реєстрації місця проживання виконавчого комітету Бердянської міської ради довідок про склад сім’ї або зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб для мешканців міста Бердянська, села Азовського Бердянського району Запорізької області, села Нововасилівка, села Роза та селища Шовкове міста Бердянська Запорізької області” (далі – Порядок). Робота відділу реєстрації місця проживання виконавчого комітету Бердянської міської ради (далі - відділ) здійснюється на підставі Положення про відділ реєстрації місця проживання виконавчого комітету Бердянської міської ради, затвердженного рішенням виконкому Бердянської міської ради від 13.12.2016 №412, яким визначені завдання та функції, права та обов’язки, структура відділу.

Відділ є структурним підрозділом виконавчого комітету Бердянської міської ради і створений для забезпечення реалізації державної політики у сфері реєстрації/зняття з реєстрації фізичних осіб за місцем проживання/перебування на території Бердянської міської територіальної громади, а саме: міста Бердянська, сіл Азовського, Нововасилівка, Роза та селища Шовкове, у сфері формування та ведення Реєстру територіальної громади міста Бердянська, розпорядником якого є відділ.

Завданнями відділу є:

- здійснення реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання/перебування фізичних осіб;

- у межах наданих повноважень, складання протоколів про адміністративні порушення відносно фізичних осіб за ст.ст. 197, 198 Кодексу України про адміністративні правопорушення та ведення їх обліку;

- надання відомостей про місце проживання осіб та інших персональних даних виключно у випадках, передбачених законодавством України, на запит за формою, затвердженою Постановою Кабінету Міністрів України від 02.03.2016 №207;

- видача довідок про склад сім’ї або зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб згідно з Порядком;

- своєчасне надання передбачених законодавством відомостей до відділу ведення Державного реєстру виборців виконавчого комітету міської ради, відділу ведення Державного реєстру виборців апарату Бердянської районної державної адміністрації Запорізької області, Бердянського міського відділу управління Державної міграційної служби України в Запорізькій області, Бердянського об’єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки, головного управління статистики у Запорізькій області; - забезпечення, в межах своїх повноважень, реалізації державної політики стосовно захисту персональних даних громадян та інше.

Відділ є суб’єктом надання адміністративних послуг у сфері реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання/перебування фізичних осіб. Усі адміністративні послуги, суб’єктом надання яких є відділ, надаються через Центр надання адміністративних послуг у м. Бердянськ (далі - ЦНАП), загальна кількість яких станом на 01.01.2021 року склала 21 670 наданих послуг, а саме:

Назва послуги Кількість наданих адміністративних послуг станом на 01.01.2021 року

Реєстрація місця проживання особи 4 115

Зняття з реєстрації місця проживання 3 023

Реєстрація місця перебування особи -

Видача довідки про реєстрацію місця проживання особи 7 104

Видача довідки про склад сім’ї або зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб 7 428

Усього 21 670

Необхідно зазначити, що адміністративна послуга „Реєстрація місця проживання новонародженної дитини” також надається через Бердянський міськрайонний відділ ДРАЦС Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро). Кількість наданих послуг за 2020 рік - 128.

Протягом 2020 року відділом, на виконання Правил реєстрації місця проживання, затвердженних Постановою Кабінету Міністрів України від 02.03.2016 №207, за повідомленнями з відповідних органів реєстрації було знято з реєстрації місця проживання 357 фізичних осіб, які здійснили реєстрацію свого нового місця проживання в інших територіальних одиницях з одночасним зняттям з попереднього місця проживання. Також відділом на виконання ч.5 п.26 вищевказаних Правил реєстрації місця проживання за 2020 рік за повідомленнями Державної міграційної служби України було знято з реєстрації місця проживання 32 фізичні особи (іноземні громадяни, які були зареєстровані в Україні за посвідками на постійне або тимчасове проживання). Крім того, мешканці Бердянської МТГ мають змогу отримувати послуги відділу у сфері реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання онлайн. Можливість замовлення електронних послуг скорочує процедуру оформлення до одного відвідування ЦНАПу під час отримання результату (очікування не більше 15 хвилин). Протягом 2020 року 147 осіб скористалися е-послугами у даній сфері. У 2020 році працівниками відділу було оформлено 443 протоколи про адміністративні правопорушення відносно фізичних осіб за ч.1 ст.197 КУпАП, а саме:

Саття КУпАП Назва адміністративного правопорушення Кількість складених протоколів Кількість попереджень Кількість накладених шрафів

197 Проживання без паспорта громадянина України, без реєстрації місця проживання понад 30 днів або проживання за недійсним паспортом громадянина України 443 443

- Відділом постійно ведеться звітня робота, щотижня надаються передбачені законодавством відомості про реєстрацію/зняття з реєстрації місця проживання/перебування фізичних осіб до Бердянського міського відділу управління Державної міграційної служби України, щомісячно - до відділу ведення Державного реєстру виборців виконавчого комітету міської ради, відділу ведення Державного реєстру виборців апарату Бердянської районної державної адміністрації Запорізької області, до Бердянського об’єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки, до головного управління статистики у Запорізькій області.

Великий обсяг роботи спеціалістів відділу складає надання відомостей про місце проживання осіб та інші персональні дані виключно у випадках, передбачених законами України, на запити від державних органів, підприємств, організацій та установ, таких, як: Бердянський міськрайонний суд у Запорізькій області, Бердянське управління Головного управління Державної податкової служби України в Запорізькій області, Державна виконавча служба України, Бердянський об’єднаний міський територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, Бердянський відділ обслуговування громадян (сервісний центр) ГУ ПФУ України в Запорізькій області, управління праці та соціального захисту населення, управління житлово-комунального господарства виконавчого комітету Бердянської міської ради, Бердянська державна нотаріальна контора та приватні нотаріуси Бердянського міського нотаріального округу у Запорізькій області та інших міст.

Усього за 2020 рік працівниками відділу було надано 6 314 відповідей на такі запити від вищезазначених установ, підприємств та організацій м.Бердянська та інших міст України. У 2020 році тривав процес передачі картотеки з питань реєстрації місця проживання фізичних осіб міста Бердянська (багатоквартирні будинки) до виконавчого комітету Бердянської міської ради (до органу реєстрації місця проживання). Протягом року відділом було прийнято картотеку 356 багатоквартирних будинків від ТОВ „Керуюча компанія „КоменергоБердянськ” та комунального підприємства „Житлосервіс – 2А”. Станом на 01.01.2021 року на обліку органу реєстрації 953 картотеки будинків міста, що становить майже 100% багатоквартирного житлового фонду міста. У 2019-2020 роках відділом спільно з відділом інформаційнокомунікаційних ресурсів виконкому проводився процес з оновленння та оптимізації програмного забезпечення Реєстра територіальної громади міста Бердянська (далі - РТГБ).

З 01.01.2020 року спеціалістами відділу було розпочато роботу у новій автоматизованій системі, яка відповідає сучасним вимогам та державній концепції діджиталізації та переведення країни у сферу електронних технологій, інтерграції державних реєстрів. Також дана автоматизована система РТГБ надасть технічну змогу органу реєстрації Бердянської територіальної громади (відділу реєстрації місця проживання) у 2021 році долучитися до участі у державному проєкті „єМалятко”, на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 10.07.2019 № 691, запровадити електронну інформаційну взаємодію РТГБ з державними реєстрами (Реєстр Державної міграційної служби України, Єдиний державний демографічний реєстр, Державний реєстр речових прав на нерухоме майно, Державний реєстр актів цивільного стану тощо), на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 31.12.2020 №1362, та долучитися до участі у державному проєкті електронної реєстрації місця проживання за допомогою державного порталу послуг „Дія”, який буде впроваджуватися в країні протягом двох наступних років.

Оновлений комп’ютерний продукт „Реєстр територіальної громади” – це інструмент, який забезпечує автоматизацію процесу реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання/перебування громадян, надає можливість використовувати та аналізувати демографічні показники, а також оптимізує процес виконання інших функцій, покладених на орган реєстрації (усі види звітності, передбачені чинним законодавством, підтвердження реєстрації місця проживання громадян тощо). Окрім слід зазначити, що використання оновленої автоматизованої системи РТГБ надасть нашій теріторіальній громаді певні переваги, а саме:

1) наявність повного та достовірного реєстру мешканців територіальної громади;

2) зручний та швидкий інструмент обліку реєстрації громадян згідно з чинним законодавством;

3) зручність та швидкість у наданні адміністративних послуг у сфері реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання громадян;

4) технологічний інструмент швидкого дистанційного обміну інформацією щодо реєстрації місця проживання мешканців з іншими структурними підрозділами виконавчої влади міської ради у рамках наданих повноважень (управління праці та соціального захисту населення виконкому Бердянської міської ради (далі УПтСЗН), комунальні підприємства міста та інші);

5) своєчасне наповнення Єдиного Державного демографічного реєстру (ЄДДР) шляхом автоматичної передачі відомостей щодо реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання/перебування громадян до Державної міграційної служби України на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 31.12.2020 № 1362.

Таким чином, з метою створення повного та достовірного реєстру мешканців територіальної громади, протягом звітного періоду спеціалістами відділу проводився процес актуалізації персональних даних мешканців Бердянської МТГ шляхом перенесення таких даних з попереднього програмного комплексу РТБГ в оновлену автоматизовану систему Реєстру та шляхом перенесення паперових носіїв картотеки з питань реєстрації фізичних осіб в цифровий формат нового програмного комплексу РТГБ. Але цей процес тривалий об’ємний, тому буде триватимє наступного року. І буде продовжений у наступному році.

Протягом 2020 року здійснювався процес оптимізації взаємодії з управлінням праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Бердянської міської ради щодо електронного обміну відомостями про склад сім’ї або зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, які звернулися за отриманням житлової субсидії. Упродовж 2020 року відділом було надано відповіді на 15 000 запитів від УптСЗН виконкому у вигляді електронних довідок про склад сім’ї або зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб. Дистанційний обмін інформацією між службами (без залучення мешканців міста та сіл) надав змогу оптимізувати надання даної адміністративної послуги та якісно зменшити обсяг такої адмінпослуги у спосіб фізичного звернення громадян до ЦНАПу у м.Бердянськ.

Вищезазначений процес електронної взаємодії з відділом став дуже актуальним у період карантину та надав змогу відповідним установам своєчасно провести перерахунки житлових субсидій, пільг, матерільних допомог тощо. Упродовж року спеціалістами відділу надавалися відповіді на об’ємні запити щодо знеособлених персональних даних від ОСББ міста та підприємств - надавачів комунальних послуг.

З метою актуалізації відомостей щодо реєстрації місця проживання громадян у Державному реєстрі виборців спеціалістами відділу протягом 2020 року надавалися відповіді на запити відділу ведення Державного реєстру виборців виконавчого комітету Бердянської міської ради (було актуалізовано персональні дані 3 796 виборців). Відділом постійно ведеться робота з підвищення рівня професійної кваліфікації працівників. Протягом року у відділі проводилися робочі наради з питань змін чинного законодавства у сфері реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання та практично-навчальні наради щодо роботи в оновленому програмному комплексі РТГБ. У серпні 2020 року начальник відділу взяла участь у навчальній поїздці з питань надання якісних адміністративних послуг і діяльності ЦНАП в рамках проєкту „Партнерство для розвитку міст” за підтримки проєкту ПРОМІС, яка відбулася у місті Кременчуг, та отримала відповідний сертифікат.

04 березня та 21 жовтня з метою підвищення рівня інформованості громадян, керівник відділу брала участь у прямих ефірах з питань реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання/перебування фізичних осіб та надання адміністративних послуг мешканцям Бердянської тергромади на телеканалі „ТБ-Бердянськ”.

Враховуючи вищезазначене, керуючись ст. 40 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”, Законами України „Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні”, “Про адміністративні послуги”, „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг”, Постановою Кабінету Міністрів України від 02.03.2016 № 207 „Про затвердження Правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру”, ст.25 Статуту територіальної громади міста Бердянська, виконавчий комітет Бердянської міської ради

ВИРІШИВ:

1. Інформацію начальника відділу реєстрації місця проживання виконавчого комітету Бердянської міської ради Голубцової О.О. про роботу відділу у 2020 році взяти до уваги.

2. Відділу реєстрації місця проживання виконавчого комітету Бердянської міської ради (Голубцова О.О.) у 2021 році:

1) продовжити актуалізувати персональні дані щодо реєстрації/зняття з реєстрації осіб у новій автоматизованій системі „Реєстр територіальної громади міста Бердянська” та внести інформацію, наявну у паперовій формі (картотека відділу);

2) завершити процес прийому-передачі картотеки з питань реєстрації місця проживання фізичних осіб міста Бердянська (багатоквартирні будинкі) від ТОВ „Бердянськбуд” до виконавчого комітету Бердянської міської ради (до органу реєстрації місця проживання);

3) забезпечити участь спеціалістів відділу у навчальних семінарах з питань реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання/перебування фізичних осіб для підвищення кваліфікації та рівня правових знань;

4) відкрити дистанційний переглядовий доступ управлінню праці та соціального захисту населення виконкому Бердянської міської ради у нову автоматизовану систему „Реєстр територіальної громади міста Бердянська” з метою перевірки персональних даних осіб при нарахуванні житлової субсидії та усіх видів соціальної допомоги в рамках наданих повноважень.

3. Рішення виконавчого комітету Бердянського міської ради від 14.04.2020 №130 „Про підсумки роботи відділу реєстрації місця проживання виконавчого комітету Бердянської міської ради за 2019 рік” зняти з контролю як таке, що виконане в цілому.

4. Контроль за виконанням цього рішення покласти на керуючого справами виконкому Бердянської міської ради Юрченка О.С.

Міський голова Валерій БАРАНОВ