Бердянська міська територіальна громада

Запорізька область, Бердянський район

04.09.2024 14:51

Вакцинація проти дифтерії, кашлюку, правцю

4d2e8f10-b45d-4e3f-a9b1-6bfe2f63ded4.png

Показники охоплення щепленнями проти кашлюку, дифтерії, правця відповідно до Календаря профілактичних щеплень в Україні недостатні для забезпечення епідемічного благополуччя в країні. У воєнний час питання імунізації набуває надзвичайної актуальності для збереження здоров’я як цивільного населення, так і військовослужбовців. 

Для ефективного запобігання спалахам хвороб важливо проводити систематичні вакцинальні кампанії, вживати заходів з контролю за імунізацією та моніторингу епідемічної ситуації.Імунізація є важливою умовою збереження національної стійкості та складовою національної безпеки країни. В умовах війни, нівечень, поранень — правець може спричинити летальні випадки як серед військових, так і серед цивільних. Під час воєнного стану в країні надання послуг з імунізації продовжувалось, де дозволяла безпекова ситуація.

💉Якщо ви або ваша дитина пропустили одну або більше доз щеплення за календарем — вакцинуватися все одно можна і треба. Навіть якщо ви не знаєте, проти чого і коли отримували щеплення (і чи отримували взагалі), звертайтеся до сімейного лікаря і вам призначать графік безоплатної вакцинації.Отримати профілактичні щеплення може кожна людина (за необхідності), звернувшись до лікаря, навіть без укладеної декларації про медичне обслуговування.

Організовано безперебійну роботу пунктів щеплень (де це дозволяє ситуація) в умовах відсутності та/або перебоїв з електропостачанням та доступу до мережі Інтернет, шляхом їх підключення до автономних джерел живлення. Організовано проведення щеплень маломобільного населення та населення, яке проживає у віддалених населених пунктах шляхом виїзду мобільних медичних бригад.

🏥2464 заклади охорони здоров’я усіх форм власності уклали договір з НСЗУ по пакету «Первинна медична допомога» та надають послуги з імунізації населенню. Всі пункти щеплень, в яких проводиться вакцинація дітей та дорослих, повністю забезпечені медичними імунобіологічними препаратами, які для громадян є безоплатними.
Всі імунобіологічні препарати, які використовуються в Україні, є якісними та безпечними. За підтримки міжнародних партнерів для сприяння реалізації програм імунізації в Україну поставлено та розподілено між регіонами:

📍обладнання та транспорт для дотримання вимог «холодового ланцюга» при транспортуванні та зберіганні вакцин (36 мобільних рефрижераторів для транспортування імунобіологічних препаратів, 20 холодильних кімнат для регіональних складів зберігання імунобіологічних препаратів, 13 207 одиниць пасивного холодильного обладнання (термосумки та термоконтейнери у комплекті з логерами й індикаторами заморожування);
📍вакцинальні автобуси для підвищення рівня охоплення щепленнями маломобільних груп населення та населення у важкодоступних місцях шляхом виїзних мобільних медичних бригад з вакцинації.

Календар щеплень

Профілактичні щеплення населенню в Україні здійснюють відповідно до Наказу Міністерства охорони здоров’я України від 11.08.2014 № 551 «Про удосконалення проведення профілактичних щеплень в Україні». Цим наказом затверджено Календар щеплень, який визначає зокрема:

📍перелік та порядок здійснення щеплень;
📍 порядок вакцинації дітей з порушеним графіком щеплень;
📍порядок щеплення осіб з особливостями стану здоров’я;
📍рекомендовані щеплення тощо.

Вакцинацію проти кашлюку, дифтерії та правцю починають з двох місяців життя:

👉 перші три дози щеплення вакциною АаКДП або АКДП проти дифтерії, правця й кашлюка роблять відповідно в 2, 4 і 6 місяців;
👉 у 18 місяців роблять першу планову ревакцинацію проти кашлюка, дифтерії, правця — теж вакциною АаКДП або АКДП;
👉 у 6 років роблять щеплення вакциною АДП. Це друга ревакцинація проти дифтерії та правцю, без кашлюкового компонента;
👉 у 16 років роблять ревакцинацію проти дифтерії, правця вакциною АДП-М зі зменшеним вмістом дифтерійного та правцевого антигенів;
👉 з 26 років ревакцинацію проти дифтерії та правця роблять кожні 10 років.

2f7dd69e-4c95-403f-a232-f2a0cef4b111.jpg