Бердянська міська територіальна громада

Запорізька область, Бердянський район

02.09.2024 14:51

До уваги ВПО!

fedfc75c-fe73-47a9-871c-efed5ada3c0b.png

Ключова інформація щодо продовження виплат допомоги для ВПО, а також розширення інструментів підтримки ВПО

Фінансова підтримка: 

✅Виплати на проживання для ВПО – це кризова виплата українцям, які – через війну – змушені були залишити свої домівки і найбільше потребують підтримки.
Допомога виплачується щомісяця, на кожного члена родини ВПО, з вразливих категорій українців  або тим, які мають низькі доходи.
Це, наприклад, можуть бути особи з інвалідністю або сім'ї, в яких  середньомісячний сукупний дохід на одну людину не більше 9 444 грн (чотири прожиткових мінімуми для осіб, які втратили працездатність).
Якщо родина з 4-х осіб (батьки та двоє дітей) мають дохід  до 37 тис на місяць – вони мають право отримувати виплати на проживання.  При цьому сума цих виплат складе ще + 10 тис. грн додатково до сімейного бюджету.

З 1 вересня для тих ВПО, які отримували виплату, вона буде продовжена ще на 6 місяців.

Продовження відбудеться автоматично, додатково звертатись до соціальних служб НЕ потрібно. Управління соціального захисту самостійно перевірять, чи родина підпадає під критерії, визначені у відповідній Постанові.

При цьому держава поєднує підтримку з інструментами стимулювання ВПО працездатного віку до працевлаштування. 
Адже рівень працевлаштування ВПО-отримувачів допомоги протягом двох останніх років залишається дуже низьким.
Тому, за новою заявою, допомога продовжується родинам, у яких працездатні особи стали на облік в центр зайнятості як безробітні, або працевлаштувалися, зареєструвалися як фізична особа-підприємець, розпочали відповідну діяльність/ або отримали допомогу на здобуття економічної самостійності/мікрогрант на створення чи розвиток власного бізнесу/ або отримали ваучер на навчання.
На 31.07.2024 р. кількість отримувачів допомоги ВПО становила 1,2 млн осіб, серед них  – осіб працездатного віку –  402 тис осіб. З ВПО працездатного віку, яких – 1,9 млн осіб, працевлаштовано – 889 тис. осіб (лише 45 %).

✅Нагадуємо, що окрім виплат на проживання, ВПО мають право отримувати всі інші виплати, які забезпечує держава для підтримки своїх громадян у складних життєвих обставинах (наприклад, виплати для осіб з інвалідністю, житлові субсидії, допомогу малозабезпеченим, допомогу одиноким матерям/батькам тощо).

✅Що стосується Допомоги малозабезпеченим, ще в січні Уряд прийняв Постанову, яка розширила можливості її призначення для ВПО.
Зокрема, раніше допомога малозабезпеченим родинам не могла призначатися, якщо 
- працездатні особи в сім'ї  не працюють- або за них не сплачувався ЄСВ протягом попередніх 3-х місяців перед зверненням по цю допомогу. 
Фактично це робило неможливим отримання такої допомоги родинами ВПО, які втратили роботу через переїзд до іншої громади, а також родинами вимушених українських мігрантів, які повертаються з-за кордону після тривалого перебування там. 
Цю ситуацію змінено. Допомога малозабезпеченим призначається на 6 місяців: 
👉для родин, що повернулись в Україну після тривалого (понад 90 днів поспіль) перебування за кордоном, навіть якщо в таких родинах є працездатні непрацюючі особи, які не сплачували ЄСВ
👉для родин внутрішньо переміщених осіб, які, внаслідок переміщена, не працювали або не сплачували ЄСВ.

Водночас, аби сприяти поверненню українців до економічно незалежного і самостійного життя, виплата допомоги для малозабезпечених поєднується з інструментами стимулювання до працевлаштування. 
Так, якщо в родині ВПО чи мігрантів, які повертаються, є працездатні особи, які не працюють, після призначення допомоги вони мають протягом 2-х місяців сприяти своїй економічній самостійності - тобто або працевлаштуватись, або стати на облік в Державному центрі зайнятості, аби фахівці Центру допомогли таким особам знайти роботу, чи, за потреби, пройти перенавчання та перекваліфікацію.

aff9b5f9-4ca6-4139-8687-044e89985227.jpg