Бердянська міська територіальна громада

Запорізька область, Бердянський район

29.08.2024 15:27

Перший твір у рамках фестивалю «Літературний бриз»

c51acfba-74c5-4a53-8cec-2cd2e4971aa6.png

Розпочинаємо серію публікацій, які надійшли від бердянців у рамках фестивалю «Літературний бриз» і паралельно продовжуємо прийом робіт від творчих бердянців!  

📝До вашої уваги пропонуємо твір Марка Ботичко із загальноосвітньої школи №20. Авторську стилістику збережено!  

ПІД НЕБОМ АЗОВУ 
Тут усі люди знають одне одного в обличчя. Йди навпростець – не заблукаєш. 
Місто-вертеп: Верхній ярус – АКЗ, РТС, АЗМОЛ. 
Нижній ярус, де Коса – не зачіска; 
   Пєски – не пісок; 
   Колонія – не в’язниця; 
   Собача балка – не конура; 
   Ліска (-и) – не ім’я; 
   8 березня – не свято. 
Тільки тут почуєш невимовно-душевний діалект – «ріба», «бічки», «таранька, ікрянчики»,  вигуки «Тю!», «Ля!», «Шо!» – як спосіб спілкування. Степовий говір із домішками наддніпрянського та слобожанського. 
Живучи у місті, отримаєш запрошення «Піти у місто», де зупинка «на Універмазі», «на Базарі», «на школі».  
Де вулик вокзалу, літня Слободка, як єдиний хол фешенебельного готелю, з присмаком найтеплішого солоного моря, солодкого кавуна, свіжовипатраної рибки з червоним солодким помідором, янтарною вареною кукурудзою, медовою пахлавою, перегукуванням чайок та відпочивальників. Верби, тополі, маслини, чабрець, рукола як наш місцевий бур’ян – запахи, такі гострі, свіжі, рідні.  
Море і степ! Вільні та самодостатні люди – нащадки сарматів, амазонок, козаків. Про ці місця, Дике поле, писав Геродот, згадував О. Вишня, пам’ятав В. Хавкін, малював І. Бродський, поетизував Т. Зінківський. Запам’ятали його багато славних войовничих мужів ХХ – ХХІ ст. від Нестора Махна до нашого президента Володимира Зеленського. 
У вересні День народження мого міста. Сьогодні, коли поруч чужі світи, коли дні і ночі не тихі, коли маленькі і великі міста України загнані у кут війни, рятують спогади, фото, стрічка новин у телеграмі. Місто нагадує: «Я тут! Я з тобою! Ти не без-грунтянин, не без-морянин!» 
Гріє, проростає надією мамин конверт з насінням колонських помідорів, біла ракушка в моїй кишені з цукрово-піщаним присмаком Азовського моря … 
Ви вгадали, це місто Бердянськ, якому 17.09 виповниться 197 років. І саме тепер про відважних і мужніх бердянців – патріотів Тиграна Оганесяна та Микиту Ханганова, художника Максима Бровченко, співака Дмитра Волканова, фотографа Євгена Малолєтку (до речі, він вчився у нашій 20-й школі) – говорить цілий світ. 
Дуже хочеться не тільки повернутися, а й бути достойним свого міста. Про це варто мріяти, і до цього варто іти.