Бердянська міська територіальна громада

Запорізька область, Бердянський район

03.05.2024 13:42

Допомога на проживання ВПО

6634e498df21c__Допомога-на-проживання-ВПО.png

📣 У зв’язку з внесенням змін в Порядок надання допомоги на проживання ВПО, певна категорія громадян працездатного віку має підтвердити своє право на отримання даного виду допомоги.

💰 Автоматично з 1 березня 2024 року продовжено виплати для таких категорій внутрішньо переміщених осіб:

🔸для пенсіонерів, у яких станом на 1 січня 2024 року розмір пенсії не перевищує 9 444 грн;
🔸осіб з інвалідністю I чи II групи, дитині з інвалідністю віком до 18 років, дитині, хворій на тяжкі захворювання, якій не встановлено інвалідність;
🔸дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, та особам з їх числа віком до 23 років, зокрема таким, які перебувають у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях, а також батькам - вихователям і прийомним батькам.

❌Внутрішньо переміщені особи які НЕ МАЮТЬ права на виплату:

🔺якщо придбали земельну ділянку, будинок чи квартиру на суму понад 100 тис. грн;
🔺якщо купили автомобіль (з дати випуску якого не минуло 5 років);
🔺мають власне житло на неокупованих територіях та територіях, де не ведуться бойові дії;
🔺купили іноземну валюту на загальну суму понад 100 тис. грн;
🔺мають на депозитному банківському рахунку більше ніж 100 тис. грн.

Внутрішньо переміщена особа, якій не продовжено виплату автоматично або яка не відноситься до зазначених вище категорій, на сьогодні може подати, до органу соціального захисту за фактичним місцем перебування, заяву на призначення допомоги на проживання і після 30 квітня 2024 року. 

❗️Наприклад: якщо заяву ВПО буде подано в травні, то допомога призначатиметься з місяця звернення, тобто з травня.

❓ВІДПОВІДІ НА ЗАПИТАННЯ:

1️⃣ Чи може отримати виплати дитина 16 років, яка залишається проживати з бабусею?

🔸Дитина після досягнення 14 років має право самостійно звернутися із заявою про оформлення довідки про взяття на облік ВПО та із заявою про надання допомоги на проживання. 

Проте у дитини мають бути власні документи — паспорт громадянина України, який оформляється при досягненні 14 років, та РНОКПП («ідентифікаційний код»).

2️⃣ Чи може студент самостійно звернутися за призначенням допомоги на проживання? Та чи будуть враховуватись доходи та інші майнові критерії батьків?

🔸Все буде залежати від того, чи проживає студент зі своїми батьками разом чи окремо. 
Адже відповідно до пункту 3 Постанови КМУ №332 «Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам» діти/особи віком до 23 років, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти в закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти після досягнення ними 18 років і не мають власних сімей, мають право звертатися за призначенням допомоги особисто, якщо вони мають фактичне місце проживання (перебування) інше, ніж в уповноваженої особи.

❗️Зверніть увагу❗️ Йде мова про студентів віком від 18 до 23 років, які не мають власних сімей. 

Розглянемо дві ситуації: 
🔸Студент (19 років) проживає з батьками, але дистанційно навчається у вищому навчальному закладі (ВНЗ) в іншому місті. У такому разі він має право на призначення допомоги лише у складі сім’ї своїх батьків, при цьому буде враховуватись майновий стан всієї сім’ї та доходи батьків. 
🔸Студент (19 років) навчається у ВНЗ та проживає в гуртожитку окремо від батьків. В такому разі він самостійно звертається за оформлення довідки про взяття на облік ВПО та допомоги на проживання. Майновий стан та доходи батьків не мають враховуватись. Зверніть увагу! Не має значення чи студент навчається на бюджетній чи контрактній формі. 

3️⃣ Особа має І чи ІІ групу інвалідності, але у березні не прийшла допомога автоматично. В органі соцзахисту населення відмовляються продовжувати через відсутність факту повторного переміщення. 

🔸Важливо розуміти, що продовження допомоги ВПО на наступні 6 місяців передбачено або автоматичним шляхом, або за заявою. 

Відповідно до пункту 13-1 Порядку надання допомоги на проживання ВПО особи, які мають І чи ІІ групу інвалідності, підпадають під автоматичне продовження виплат без прив’язки до доходу та дати переміщення. 
Якщо допомогу не було продовжено автоматично, потрібно звернутися до уповноваженого органу за місцем реєстрації ВПО для вирішення цієї ситуації.

4️⃣ Чи має право отримувати допомогу ВПО, яка має тяжкі форми захворювання, але при цьому інвалідність не встановлено?

🔸Так, при цьому не важливий розмір доходу та дата переміщення. Іншими словами — особа, яка перемістилась в 2014-2015 роках у Київ чи інший населений пункт, і повторно не переміщувалися, але має визначені захворювання, має право звернутися із заявою та отримувати допомогу на проживання на наступні 6 місяців. 

Перелік захворювань визначений пунктом 13-4 Порядку надання допомоги на проживання ВПО, зокрема:
🔺рідкісні орфанні захворювання;
🔺онкологічні;
🔺онкогематологічні захворювання;
🔺тяжкі психічні розлади;
🔺цукровий діабет I типу (інсулінозалежний); 
🔺гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, з тяжкими травмами, які потребують трансплантації органа, паліативної допомоги.

📃Захворювання слід підтвердити довідкою за формою первинної облікової документації 027/о та/або 028/о (уточнюйте у свого сімейного лікаря).

5️⃣ Якщо чоловік проживає окремо, але в ЦНАПі просять надати інформацію про нього, інакше допомоги не буде. Що робити?

🔸Важливо зазначити, що просто проживання окремо не означає, що сімейні зв’язки розірвано, та чоловік не бере участь у матеріальному забезпеченні сім’ї.

Пунктом 3 Порядку надання допомоги на проживання ВПО передбачено, що до складу сім’ї уповноваженої особи не включається особа, яка разом не проживає із отримувачем та не пов’язана з ним спільним побутом, що підтверджено документально, або перебуває за кордоном/зникла безвісти/депортована за межі України.

Якщо чоловік, батько дітей, не проживає разом із сім’єю, та не пов’язаний спільним побутом, потрібно надати про це документальне підтвердження, наприклад, встановлення судом факту окремого проживання, рішення суду про стягнення аліментів, рішення суду про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення померлою, тощо.

Крім того, відповідно до роз’яснення Мінсоцполітики, також можуть надаватися: 
🔺документи / довідка про непроживання особи, видана установою / організацією, яка здійснює управління будинком / органом місцевого
самоврядування за місцем фактичного проживання особи (наприклад, це довідка ОСББ чи ЖЕКу);
🔺довідка з місця роботи / навчання особи / студентський квиток (у тому числі відображений в Порталі Дія) в іншій адміністративно-територіальній одиниці.